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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
28/05/2019 |
Data da última atualização: |
30/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MALUCELLI, L. C.; MATOS, M. de; JORDÃO, C.; LOMONACO, D.; LACERDA, L. G.; CARVALHO FILHO, M. A. da S.; MAGALHAES, W. L. E. |
Afiliação: |
Lucca Centa Malucelli, Doutorando da Universidade Positivo; Mailson de Matos, Doutorando da UFPR; Caroline Jordão, Mestranda da UFPR; Diego Lomonaco, UFCE; Luiz Gustavo Lacerda, Pós-graduando da UEPG; Marco Aurélio da Silva Carvalho Filho, Universidade Positivo; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF. |
Título: |
Influence of cellulose chemical pretreatment on energy consumption and viscosity of produced cellulose nanofibers (CNF) and mechanical properties of nanopaper. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Cellulose, v. 26, n. 3, p. 1667-1681, Feb. 2019. |
DOI: |
10.1007/s10570-018-2161-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lignocellulosic fibers are the main sources for producing nanocellulose, in which mechanical methods are the most appropriate to achieve a high yield and generate low residue. High energy consumption is the major drawback in these processes, although they are the cheapest way to produce nanocellulose. Chemical pretreatment is one approach to further decrease the overall cost during defibrillation; however, the influence over sample viscosity and mechanical properties is yet to be investigated. Here, we study the influence of chemical pretreatments using NaOH and 2,2,6,6-tetramethylpiperidine-1-oxyl (TEMPO) on the mechanical, rheological and structural properties of cellulose nanofibers made from bleached eucalyptus pulp. Modification of samples was evidenced by their respective peaks on FTIR spectra. Sample crystallinity increased after partial hemicellulose and amorphous cellulose removal. In addition, a strong correlation between grinding efficiency and lower energy consumption was observed. However, a mild alkaline treatment may improve fiber strength at the expense of suspension stability and energy consumption. Modified nanofibers presented good potential for enhancing mechanical properties and/or improving suspension stability. |
Palavras-Chave: |
Disintegration; Nanocellulose; Nanofibra; Pretreatments; Processing energy; TEMPO-oxidation. |
Thesagro: |
Alcalinidade; Hemicelulose; Viscosidade. |
Thesaurus Nal: |
Alkalinity; Hemicellulose; Nanofibers; Sodium hydroxide; Viscosity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 8 | |
1. | | RIBEIRO, L. S.; CORDOBA, L. P.; LACERDA, L. G.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Caracterização de amido de pinhão modificado com soluções de ácido clorídrico 0,1 e 0,2M em presença de etanol e metanol. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 9., 2014, Serra Negra. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2014. 6 p. Disponibilizado online. CBRATEC.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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2. | | BET, C. D.; GODOY, R. C. B. de; CORDOBA, L. P.; DEMIATE, I. M.; LACERDA, L. G.; SCHNITZLER, E. Effects of "starch:water" ratio on gelatinization of pinhão starch from nine germplasm collections, measured by differential scanning calorimetry. International Journal of Food Studies, v. 8, p. 13-22, Oct. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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3. | | MALUCELLI, L. C.; MATOS, M. de; JORDÃO, C.; LACERDA, L. G.; CARVALHO FILHO, M. A. S.; MAGALHAES, W. L. E. Grinding severity influences the viscosity of cellulose nanofiber (CNF) suspensions and mechanical properties of nanopaper. Cellulose, v. 25, n. 11, p. 6581-6589, Nov. 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | GRAZIA, J. G. V.; LACERDA, L. G.; SIQUEIRA, L. G. B.; PELLEGRINO, C. A. G.; GRAPIUNA, L. S.; SOLLECITO, N. V.; VIANA, J. H. M. Effects of Gas Tension During Culture upon Development of Bovine Embryos from Beef (Nellore) and Dairy (Girolando) Breeds. In: International Embryo Technology Society and the Society for Reproductive Biology, v. 30 n. 1. Resumo em Anais. Bangkok, Tailandia. IETS, 2018. 207.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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5. | | MALUCELLI, L. C.; MATOS, M. de; JORDÃO, C.; LOMONACO, D.; LACERDA, L. G.; CARVALHO FILHO, M. A. da S.; MAGALHAES, W. L. E. Influence of cellulose chemical pretreatment on energy consumption and viscosity of produced cellulose nanofibers (CNF) and mechanical properties of nanopaper. Cellulose, v. 26, n. 3, p. 1667-1681, Feb. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | | COSTA, F. J. O. G. da; ALMEIDA, R. R.; SCHNITZLER, E.; DEMIATE, I.; CARVALHO FILHO, M. A. S.; LACERDA, L. G.; GODOY, R. C. B. de; WASZCZYNSKYJ, N. Thermal analyses of sweet potato (Ipomoea batatas) under oxidative athmosphere. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | FERNANDES, M.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; LAZZAROTTO, S. R. da S.; CARVALHO FILHO, M. A. da S.; LACERDA, L. G.; LAZZAROTTO, M.; QUEIROZ, D. L. de; MIGUEL, O. G. Avaliação termoanalítica de óleos essenciais de Eucalyptus spp suscetíveis e resistentes ao psilideo-de-concha. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 209-212, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. | | SIQUEIRA, G. L. de A. de; LAZZAROTTO, M.; FERNANDES, M.; SILVEIRA, A. C da; LAZZAROTTO, S. R. da S.; CARVALHO FILHO, M. A. da S.; LACERDA, L. G.; QUEIROZ, D. L. de; MIGUEL, O. G. Thermoanalytical evaluation of essential oils of the leaves from Eucalyptus spp susceptible and resistant to Glycaspis brimblecombei. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 5, n. 1, 2016. 6 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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